"Wij hebben legers advocaten en miljoenen op de bank om dat tot je dood vol te houden"

Nienke Slump van Justion Advocaten aanwezig bij EenVandaag (radio 1)

Uitzending

Op 13 februari 2017 vanaf 14.00 uur was op Radio 1 te horen hoe Gea Zwiers al jaren een goedlopende koffietent op de Dam runde. Toch zette Douwe Egberts de afgelopen drie jaar alles op alles om de koffiewinkel van Zwiers in handen te krijgen. Kort gedingen, deurwaarders, beslagen, intimidatie – niets leek het moederbedrijf van Douwe Egberts te gek om die ene in het oog springende koffiewinkel terug te veroveren op de voormalige franchisenemer. Volgens Zwiers deed de Coffee Company, lees Douwe Egberts, te weinig voor het geld dat zij afdroeg om deel te mogen uitmaken van de succesformule. Ook rekende het bedrijf te veel voor de koffiebonen die ze verplicht moest inkopen. "Toen ik begon dacht ik juist dat ik goedkoper kon inkopen, maar ik kwam bedrogen uit.", vertelde Zwiers. Recent won ze de strijd tegen de koffiemultinational.

Tijdens de uitzending was ook een geluidsfragment te horen waarin een franchisegever een andere franchisenemer als volgt waarschuwt:

“Wij hebben legers advocaten en miljoenen op de bank om dat tot je dood vol te houden, maar dat raad ik jullie niet aan.”

Franchise is niet per se verkeerd, maar pas op voor scheefgroei

Onze collega Nienke Slump vult in het programma de ervaringen van Gea Zwiers aan met voorbeelden uit haar eigen praktijk. Zij licht toe dat een transparante kosten/batenanalyse bij franchise vaak niet goed mogelijk is. Ook zij ziet regelmatig dat inkoopprijzen eerder hoger liggen dan lager in vergelijking met de concurrent. En dan moet je als ondernemer ook nog een forse fee afdragen (8% tot 15%) van je omzet. Die kosten heb je niet zomaar terug verdiend. Sommige ex-franchisenemers verdienen tot hun verrassing 2 of 3 keer zoveel als zij afscheid kunnen nemen van de franchiseorganisatie.

Franchise als businessmodel is in de basis niet verkeerd, maar de macht-, kennis-, en informatievoorsprong van de franchisegever kan een te grote rol gaan spelen. Zo kan in de praktijk de relatie en het verdienmodel behoorlijk scheef gaan groeien.

Nederlandse Franchisecode wettelijk verankerd
Maar er gloort volgens onze advocate hoop. De Nederlandse Franchisecode is immers inmiddels tot stand gekomen, en zal volgens minister Kamp wettelijk verankerd worden. Franchisegevers die constructief met hun franchisegevers willen samenwerken kunnen de code overigens nu al vrijwillig toepassen. Zij kunnen daarvoor ook contact opnemen met ons Team Franchise.

< Naar overzicht