"Franchisenemers die worden geconfronteerd met een stoppende franchiseformule, doen er verstandig aan om zich te laten adviseren."

Mijn Franchisegever stopt met Franchise: Wat nu?

Na Dille & Kamille kondigt ook Hunkemöller aan te stoppen met franchise. Als de franchise-organisatie ophoudt te bestaan om verder te gaan met eigen filialen kan de franchisegever er bijvoorbeeld voor kiezen de lopende overeenkomsten uit te dienen. Zo geeft hij zijn franchisenemers de kans om hun perspectief aan te passen.

Hunkemöller heeft echter besloten om – via verkooponderhandelingen – de lopende overeenkomsten zo snel mogelijk open te breken en biedingen te doen op de franchisewinkels. Het grootste deel van de winkels van Hunkemöller betreft al eigen filialen. Aan haar eigen filialen dankt zij – volgens de nieuwsberichten – ook het grootste deel van haar groei.

De belangrijkste reden om te stoppen met franchising is naar zeggen van Hunkemöller dat zij op deze wijze daadkrachtiger kan zijn. Hiermee kan zijn bedoeld dat Hunkemöller slagvaardiger wil zijn in het top-down doorvoeren van een wijziging in haar retailmodel. Dit doet denken aan voormalig minister Kamp, die in één van zijn interviews zei dat het beter is om – als het moederbedrijf eenzijdig alle beslissingen wil nemen – dit vanuit een normale werkgeversrelatie te doen met bijbehorende gezagsverhouding. Die verhouding is daar beter voor geschikt.

Franchise is daarentegen een ondernemersmodel dat in beginsel is gebaseerd op een meer gelijkwaardige samenwerking tussen moederbedrijf en ondernemers. Franchise-ondernemers zijn immers zelfstandig risicodrager en wensen begrijpelijkerwijs een vinger in de pap te hebben als het aankomt op het bepalen van de koers van de organisatie.

Franchisenemers die worden geconfronteerd met een stoppende franchiseformule, doen er verstandig aan om zich te laten adviseren. Er zijn immers diverse keuzes te maken:

  • Wel/niet in dienst gaan bij de franchisegever?
  • Zelfstandig een eigen winkel starten: Zo ja, hoe zit het met een eventueel concurrentiebeding?
  • Wat is een reële vergoeding voor de opgebouwde goodwill en bedrijfsvermogen?
  • Hoe regel ik de overgang via een goede overeenkomst?

Wij adviseren op regelmatige basis over het (terug)verkopen van franchisewinkels aan het moederbedrijf.

Interesse? Neem gerust contact op met mr. Nienke Slump of mr. Mieke Verhoeff.

< Naar overzicht